Terapia prin muzica. Mit sau adevar?

July 3, 2018

În ultima vreme pare a fi un subiect preferat al blogurilor, terapeuților români ce văd în ea deocamdată un potențial mult visat sau al articolelor ce-și doresc un titraj marit.

 

Deși nu am găsit timp să scriem despre ea – deși ar fi trebuit, de multă vreme - terapiei prin muzică îi acordăm la fel de multă importanță ca și performanței.

Pentru un pianist, acest lucru înseamnă enorm.

 

Pentru a vă explica lucrurile, mai întâi vă vom spune o poveste. Despre ce înseamnă sa crești în muzică, de copil - pentru ca aceasta a fost cheia, așa am ajuns să înțelegem foarte bine copiii și oamenii în general, pregătindu-ne pentru spectacole și lucrând în echipă de la o vârstă fragedă. Din muzică vine și capacitatea de a înțelege de unde să activăm mintea în punctele unde deocamdată nu face față ori corpul când încă nu poate executa anumite mișcari.

 

Să crești în pian înseamnă:

 

 - să dobândești o acuitate cognitivă superioară

 

Cititul la prima vedere al notației muzicale, atenția constantă la mișcări si memoria mișcarilor într-un concert, recunoașterea individuală a sunetelor și atenția constantă asupra gamei in care este compusă o piesă - toate sunt procese cognitive complexe care îl susțin pe pianist in fața publicului sau la fiecare reproducere a unui concert de pian.

 

- să dobândești un control superior al minții asupra corpului

 

Așa cum glumim noi cu cursanții noștri deseori, pianul nu se cântă cu mâinile. Se cântă cu mintea.

Este vorba de controlul mental asupra musculaturii fine a degetelor și a brațelor, care se obține printr-o multitudine de exerciții și ani de lucru. La fel ca sportivii de performanță.

 

Îl aveți mai jos pe Josh Wright, pianist de concert, care iubește să predea online si pe care îl urmărim, e exact pe lungimea noastră de undă:
 

 

- să dobândești capacitatea de a controla publicul, manevrându-i emoțiile

 

Îți face pielea de găină, așa e? Dar nu e deloc atât de complicat, atunci când ajungi să stăpânești această artă. Trebuie sa poți transmite emoțiile tale prin sunet, altfel nu vei avea public. Niciodată.

 

- să poți 'traduce' muzical compoziția oricui

 

Înseamnă inteligență interpretativă. Partea de interpretare.

Depinde foarte mult de urechea ta muzicală modul în care poti duce o piesă până la rezultatul final, pentru că deseori partitura nu e decât o simplă schemă.

Ca să puteți înțelege ce e urechea muzicală, printr-o comparație -  e o rețea complexă de pointeri (ca în informatică) care incearcă să conecteze o multitudine de noțiuni dobândite din game diferite, cu sunete recunoscute individual.

Unii studiază o viață, alții se nasc pur și simplu cu un auz de invidiat.

 

 

Aceeași cale o urmează cei care fac terapie prin muzică la noi. Dar ei fac muzică aplicată, pe nevoile lor, iar fiecare împrumută câte puțin din cele de mai sus - fie că au nevoie în partea de control cognitiv, fie în partea de control emoțional, fie în partea de control motric.

Efortul lor este echivalent cu al unui muzician care face performanță.

 

 

 

Cine lucrează în terapie prin muzică, fie a dobândit experiența necesară unui psiho-pedagog cu vechime (vorbim aici de profesorii de muzică), fie este un psiholog înzestrat, care a acumulat un bagaj solid de cunoștințe muzicale. Veleitățile psiho-pedagogice solide sunt vitale. 

 

Colaborăm eficient cu terapeutul dvs. sau vă punem in legătură cu terapeuții noștri. Dar nu uitați, noi oferim sprijin complementar.

 

Pare o utopie, nu-i așa? Însa, pianul în sine este o invenție extraordinară pentru mintea umană. Pe lăngă faptul că ne ajuta să ințelegem în detaliu 'abstractul' (notația muzicală, fracțiile, proporțiile ș.a.m.d.), insăși dobândirea abilităților motrice stimuleaza intelectul. Asta am învățat în timp de la prietenii noștri kinetoterapeuți - odată stăpânite mișcările, vom recăpăta și mintea. 

 

Și nu uitați.

Nu sunteți singuri!

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts
Recent Posts

December 10, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now