Etica in etapa premergatoare a unei pandemii si in etapa de raspuns
Mihaela Chirnoaga, Biostatistician MSc. An II
Abstract
Etica in medicina, desi are o conotatie morala, se apropie mai mult de conduita profesionala, asa cum se intampla si in mediul de business. Contractul nu este altceva decat o forma de respect intre parti.
Etica trebuie sa ocupe primul loc in timpul unei pandemii, intrucat fiecare tara trebuie sa aiba ca obiectiv principala solutie cunoscuta in epidemiologie, in cazul unei boli fara tratament si cu o rata de transmitere accelerata – izolarea. De asemenea, e important ca tarile sa aplice aceleasi reguli simultan.
Oricare ar fi agentul patogen si oricat de comun, a fost singura solutie in de sute de ani de convietuit cu bolile contagioase. Acum insa, vedem cu totii ca factorii economici si sociali fac ca tabloul unei epidemii sa fie extrem de complicat intrucat anduranta omului modern este foarte scazuta. Ne dorim tratamente imediate, solutii miraculoase, nu avem rabdare sa asteptam.
Dupa 2 ani de pandemie trebuie sa intelegem ca in realitate ne-am eschivat de fapt de la a folosi cea mai eficienta arma. In lipsa unui tratament si pana la finalizarea studiilor clinice pentru imbunatatirea vaccinurilor actuale (desi inovatoare, fara indoiala), etica este cea care va salva un numar relevant de vieti. Sechelele cardiace, ale sistemului respirator, cele neurologice sunt foarte frecvente – si au incidenta crescuta chiar daca am trecut prin boala ‘asimptomatic’
Nu ne putem baza ca in curand Covid19 va muta catre o varianta inofensiva – variola a aparut in sec. al XV - lea si a fost eradicata abia in sec. al XX-lea, dupa ce a omorat sute de milioane din care ultimii 2.000.000 in 1967, totul cu vaccin existent din 1796.
Overview
In contextul actual al pandemiei Covid etica va fi definitorie. Desi a fost explicat inca de la inceputul anului 2021, de la aparitia lor, opinia publica abia in 2022 s-a lamurit ca vaccinurile nu sunt arhisuficiente ci doar minimizeaza infectarea. Insa, in continuare oamenii nu au anduranta pentru reguli de distantare, fenomen secondat de clasa politica care, pentru a nu pierde din voturi, influenteaza politicile sanitare pana la a incalca legile. Se intampla in aproape fiecare stat.
Noile tulpini (British, Africana, Braziliana, Delta, Omicron) au aparut intr-un mod atat de agresiv tocmai din downgradarea eticii ca factor cheie in combaterea epidemiei. Daca adaugam aici si faptul ca un vaccin care sa creeze imunitate pe termen lung nu stim daca va exista vreodata (la nici unul din vaccinurile altor boli nu s-a stiut cu certitudine, au fost intamplari fortuite) – si ca un tratament antiviral optim, chiar daca apare, va avea inevitabil efecte secundare ori va fi greu tolerat de organism, concluzia e ca in eradicarea virusului Etica trebuie considerata ca principala solutie.
Opinia publica ar avea insa mai multa anduranta daca:
- s-ar decide sa schimbe definitiv cum face educatia – schimbarea anului scolar cu precadere in sezoanele calde, cand se poate face ventilatia completa a incaperilor; mutarea vacantei de vara, iarna
- schimbarea modului in care se lucreaza, cu renuntarea la concediile lungi vara si efectuarea lor in timpul iernii; munca exclusiv online in meseriile unde e posibil (timp cu colegii in afara programului)
- schimbarea arhitecturii spatiilor pe sistem japonez cu un singur plan. Pereti de sticla. Fiecare angajat cu intrarea si incaperea proprie. Comunicarea birourilor prin microfoane, crearea de coridoare pentru speakeri. Avem designeri atat de creativi in aceasta generatie care abia asteapta sa poata din nou inova (s-a ajuns la saturatie)
Sa nu uitam ca nu am fi ajuns in aceasta situatie dezastruoasa daca s-ar fi procedat ca in cazul H1N1, cand liderul de atunci al OSM a operat rapid si a decis inchiderea imediata a granitelor, astfel incat in Europa pandemia de H1N1 a trecut aproape neobservata.
Sursa: Jurma O., Facebook, 2021
Instalarea comunitara a tulpinii Delta in timpul relaxarii masurilor inceputa pe 8.05.21 si pana in iulie 2021 (debutul Valului 4), in timpul caruia Romania a depasit Brazilia ca mortalitate Covid trecand pe locul I in lume
Textul complet al articolului aici:
Comments